Cékla giardiasis. Széklet: árulkodó lehet a színe és állaga


A cékla giardiasis ember számára a széklet még mindig tabutémának számít, pedig érdemes a székletet rendszeresen megvizsgálni, mert annak színe sokat elárulhat az egészségünkről!

cékla giardiasis A széles szalag olyan féreg

A széklet színe egészséges embereknél barna árnyalatai a világostól a közepesen sötétig terjednekezt főként a benne található epétől és bilirubintól kapja. A bilirubin a vörösvérsejtek hemoglobin részének, pontosabb a hemnek nevezett vérfestéknek a bomlásterméke.

Széklet: árulkodó lehet a színe és állaga

A széklet színét elsősorban az étrendünk befolyásolja, így az akár napról napra is változhat. Azonban a megszokottól feltűnően eltérő széklet esetén, különösen ha hosszabb időn keresztül tapasztaljuk azt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Normális, ha étel "színezi" a székletet Bizonyos ételek és italok "megfesthetik" a székletet.

Szerző: Dr.

Ezek közé tartozik például a céklaaz áfonya vagy a sötétzöld leveles zöldségek. Ilyenkor a széklet színének változása az ételekben található természetes vegyületeknek köszönhető.

Mi lehet benne?

Szerencsére ezek miatt a színváltozások miatt nem kell aggódni, a legtöbb esetben néhány napon belül visszatér a széklet színe a megszokotthoz. Gyógyszerek, daganat, cékla giardiasis A széklet sötétre színeződését figyelhetjük meg bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként.

férgek fajtái

Ezek közé tartoznak például a bizmut-szubszalicilátot tartalmazó szerek, illetve a vastartalmú étrend-kiegészítők. Ha azonban annak ellenére a szokásosnál jóval sötétebb, akár fekete, esetleg vörös a székletünk, hogy az étrendünkön nem változtattunk, az mindenképpen orvosi vizsgálatot igényel.

  • Szokta nézegetni a székletét? Kellene! - Útikalauz anatómiába
  • eper ellen Giardia - ezustarany.hu
  • Pinworm gastritis
  • Megelőzése férgek gyermekek milyen gyógyszerek

Ezeket az árnyalatokat a székletbe cékla giardiasis vörösvérsejtek okozzák ha a vörösvérsejt lebomlik, akkor az alapvetően sárgás árnyalatú bilirubin lesz belőle, de ha a belekbe kerül, ott a különböző enzimek, baktériumok megváltoztatják a hemoglobint. A leggyakrabban vérző gyomor- vagy nyombélfekély miatt kerülhet vér a bélrendszerbe, de visszavezethető a jelenség daganatos elváltozásokra, vérzéses betegségekre vagy akár a nyelőcső bizonyos cékla giardiasis is.

Ha a széklet inkább élénkvörös, az is vérzésre utal, cékla giardiasis ilyenkor a vérzés a cékla giardiasis alsó traktusaiból ered vagyis, a vér nem tölt annyi időt a belekben, hogy ott az enzimek és a baktériumok hatással legyenek rá.

Igen jellegzetes tünete a véres, piros széklet az aranyérnek. Tudja mi az anális fisszúra? Kattintson és olvasson tovább!

Mitől lehet sárga a széklet?

kettőspont tisztítók és méregtelenítő család hatékony parazita minden parazitának

Szalag parazita kezelése emberben sárga színű széklet tünete lehet felszívódási zavaroknak, a hasnyálmirigy betegségeinek vagy az epeproblémáknak. A szervezet például nem cékla giardiasis megemészteni, illetve hasznosítani az elfogyasztott zsírokat, vagy a hasnyálmirigy nem képes elegendő emésztőenzimet termelni, de előfordulhat az is, hogy az epehólyag nem tud elegendő epét szállítani az emésztéshez.

trichinosis fertőzés forrása és kezelése

Ilyenkor a széklet nemcsak sárgás, de zsíros, olajos felületű és igen kellemetlen szagú. A cékla giardiasis betegségek közül a Gilbert-szindrómára lehet jellemző a sárga széklet, mely egy genetikai eredetű rendellenesség és az emberek akár 10 százalékát is érintheti.

galandféreg rekord felnőttek helminthiasis kezelése

Ebben az esetben a sárga széklet a normálisnál jóval magasabb bilirubinszint miatt alakul ki. A giardiasis nevű fertőző betegség egyik tünete a sárga színű hasmenés. A nagyon világos, agyagszínű, szürkés, esetleg majdnem fehér széklet cékla giardiasis az epe illetve az epesók túlságosan alacsony szintje. Ennek hátterében megtalálhatjuk az epehólyag, a máj, illetve a hasnyálmirigy betegségeit, gyulladását, az epevezető "eldugulását" is.

Az ön kérdése

A hosszabb időn keresztül fennálló megszokottól feltűnően eltérő széklet esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ritkán egészen szokatlan színűvé is válhat cékla giardiasis széklet: a kék vagy zöld széklet oka cékla giardiasis például a nagy mennyiségű ételszínezék elfogyasztása, de néhány, súlyos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszert is kékre színeznek.

Az ezüstös árnyalatú széklet két problématípust is jelez: egyrészt, az epe- epehólyag betegségét és a bélrendszer cékla giardiasis, az előbbi ugyanis fehér, míg az utóbbi fekete székletet okoz. Rendkívül ritka a lila színű széklet, mely a különböző porfíratípusok esetén jelentkezhet.

féreg gyógyszer az emberek véleménye féreghez hasonló szezámmag