Giardia Giardiasis. Mi a giardiasis?


Horváth Balázs, általános orvos Az egysejtű élősködővel fertőzöttek fele tünetmentes, gyermekek esetében azonban szinte mindig tapasztalhatóak a tünetek.

Giardia Giardiasis nanocseppek a parazitákból

Kórokozója a Giardia lamblia. A fertőzés szájon keresztül történik, olyan étellel vagy vízzel, mely a kórokozó ún. A lenyelt ciszták a patkóbélben alakulnak át kifejlett egyedekké trophozoita.

parazita ártalmatlanítási klinika

A trophozoiták a gazdaszervezet vékonybelének hámsejtjeire tapadva élősködnek, és kellő mértékben elszaporodva súlyos tápanyag-felszívódási zavart okozhatnak.

A giardiasis felléphet járványszerűen is, ha szennyvíz jut az ivóvízhálózatba, a klórozás ugyanis önmagában még nem pusztítja el a kórokozókat. Fokozott Giardia Giardiasis vannak kitéve Giardia Giardiasis, akik forralatlan természetes patak vizet isznak, ugyanis a hordozó állatok is szennyezhetik a vizet. Giardiasis gyakrabban fordul elő homoszexuálisak körében is az oro-analis szexuális kapcsolat miatt.

Hirdetés A Giardia Giardiasis tünetei és kezelése A fertőzött egyének nagyjából fele tünetmentes, azonban székletükkel ők is ürítik a fertőzőképes cisztákat. Gyermekek esetében a fertőzés szinte mindig tünetekkel jár.

gyermekek férgek kezelésére szolgáló gyógyszer fehér férgek kezelése

Amennyiben a fertőzés tünetekkel jár, leggyakrabban bűzös, zsíros fényű, zöldes székletürítés figyelhető meg, esetleg hasi görcsök kíséretében. A felszívódási zavar tünetei fáradtság, étvágytalanság, hányinger és testsúlycsökkenés lehetnek.

férgek kakukkban

A fertőzés egyértelműen azonosítható, ha székletből vagy vékonybélnedvből mikroszkópos vizsgálattal kimutatják a kórokozókat. Kezelésére a methronidazol nevű Giardia Giardiasis alkalmazzák, mely néhány nap alatt gyógyulást hoz.

Giardia Giardiasis giardia antigen screen

Megelőzésében a higiéné étkezés előtti kézmosás az elsődleges, ha pedig patakvizeket fogyaszt, azt célszerű előbb felforralni és lehűlés után fogyasztani! A téma cikkei.

  • Giardia Fertőzés Kutyáknál | Tünetei, Diagnózis, Kezelés | Zooplus
  • Terhesség és féreg kezelés
  • Giardiasis tünetei és kezelése - HáziPatika
  • Schmid hempel paraziták a társadalmi rovarokban
  • Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Egészség
  • Giardia/Cryptosporidium antigén kimutatása székletből
  • Az enterobiosis emberről emberre terjed